Az autóvezető tanfolyamok első néhány kurzusán már lehet találkozni a holttér fogalmával. Sokan azonban nem tudják, hogy egy kamion holttere jóval nagyobb és elhelyezkedése is jóval összetettebb. A kamionsofőrök egyik legnagyobb kihívása a holttér leküzdése.

Egy nagyobb kamion vezetőfülkéjéből kitekintve akár több méternyi holttérel is találkozhatunk, amiben elfér akár egy kisebb teherautó is. Könnyen elkerülheti így a figyelmünket egy motoros, biciklis vagy gyalogos is. Ez pedig életveszélyes közúti szituációkhoz vezethet. Érdemes ezt nem csak a hivatásos sofőröknek észben tartani, hanem a laikusoknak is. Egy teherautó rakománya hatalmas átláthatatlan akadályt képez, így jóval nagyobb a kamion holttere.

Sokan azt hiszik, hogy a kamionosok hatalmas tükreivel minden területet be lehet látni, miközben természetesen ez lehetetlen. A modern video technológiák térnyerésével is maradni fognak még nagyon sok ideig olyan területek, amit a sofőr nem lát be. A kamion holttere ráadásul attól is függ, hogy éppen mire figyel a sorfőr: nem lehet egyszerre nézni a tükörbe és belátni a teljes előttünk lévő útszakaszt.

A legtipikusabb balesetveszélyes helyzet a kamion előzése: ha gyorsan vágunk ki holttérből a szerelvény mellé, könnyen bajba kerülhetünk. Érdemes előzés előtt figyelni, hogy vajon észre vett-e minket a sofőr, hiszen könnyen lehet hogy a holttérből kivágódva kell néhány másodperc amíg realizálj a jelenlétünket. Ha épp ebben a pillanatban előz például egy biciklist a sofőr, akkor egy gyorsan kivágódó motoros könynen bajba kerülhet.

Természetesen a kamionosoknak is nagyon kell figyelnie ilyen esetekben, de a közlekedés során a baleset több emberen is múlhat. A Szinker International Logistics-nél nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kamion sofőrök szabályosan és körültekintően vezessenek. A rendszeres képzések és a figyelemfelhívás útján lehet csak minimalizálni a baleset kockázatát. A balesetek gyakoriság azonban így is lehetetlen nullára csökkenteni sajnos. Ha valaki sokáig ül a volánnál, előbb-utóbb biztosan balesetveszélyes helyzetbe kerül.

Hol van a kamionok abszolút holttere?

A legjobban a szerelvény mögött és a kamion előtti sávban kell vigyázni: ezt a teret a kamionsofőr soha nem látja be teljesen. Autóvezetőként a legkönnyebben úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem tartózkodunk a kamion holtterében, ha megfigyeljük, hogy a sofőr arcára van-e rálátásunk közvetlenül vagy a tükrében. Ha látjuk a sofőr arcát, akkor jó eséllyel ő is észre tud venni minket. Ha viszont a holttérben tartózkodunk, érdemes nagyobb követőtési távolságot tartani vagy a lehető leghamarabb elhagyni azt.

kamion holttere - Szinker Blog

Forrás: https://www.vezess.hu/