Mire számítsunk a jövőben: nemzetközi szállítmányozás

A technológiai forradalmak kiteljesedésekor mindig izgalmas téma, hogy vajon mit is tartogat a jövő a minket is érintő mindennapokban. Nincs ez másként a nemzetközi szállítmányozás kapcsán a közúti szállítás esetében sem. Hamarosan belépünk egy olyan évtizedbe a 21. században amikor a technológia legfőbb hajtóerői között lesznek a big-data (nagy adatelemzés) módszerei, ami radikálisan változtatja majd meg a technológiai fejlődést. A nemzetközi szállítmányozás szempontjából 3 dologra kell figyelemmel lennünk: az emberek és áru biztonsága, költséghatékony optimalizált útvonalak, valamint a káros környezeti hatások minimalizálása.

nemzetközi szállítmányozás jövője

Lássuk most azt az 3 lehetséges innovációt ami hatással lehet a szállítmányozásra:

Nyomonkövetés beállítása videó elemzés alapján a városi forgalomban

Gyakran a végső célállomása a szállításnak valamilyen forgalmas városi környezetben van. Az autópályák monoton órái után a forgalom hullámzása itt gyorsan változik és egy tapasztalt sofőrnek is szüksége lehet technológiai támogatásra a gyorsaság érdekében. Kanadai és kínai tudósok modellezéssel és adatgyűjtéssel kívánják majd meghatározni egy adott szituációban, hogy mi lesz a legjobb kívánt sebesség, gyorsulás a biztonságos követési távolság mellett. Az összes rendszerrel kapcsolatban lévő teherautó és kamion rögzíti az útja során az információkat a kamera és GPS segítségével. Majd ezen adatok alapján folyamatosan kiszámolja a sebesség, gyorsulás és követési távolság legjobb beállításait.

“A dolgok internete” (Internet of Things) kihasználása

A digitalizáció ma már minden vállalkozásnál alapkövetelmény, de a versenyelőny kialakításához alapvetően kell változtatni a logisztikai módszereken. “A dolgok internete” során a lassan minden eszközben megjelenő számítógépek folyamatos kapcsolatban és adatcserében állnak egymással emberi beavatkozás nélkül. A jelen pillanat állapotának pontos ismerete és a jövő várható szükségletei alapján az algoritmusok segíthetnek bennünket a készletezés, holt rakomány, flotta útvonalak optimalizálásában. Viszont ebben az esetben nemcsak a járművek, de a raktárban lévő emberek, a szerelők beállításai, az aktuális éppen beérkezett szállítási megrendelések is megjelennek a rendszerben. Igazi pókhálóként fogja majd át az egész logisztikai szervezetet az “A dolgok internetének” használata.

Robbanó motorok cseréje elektromos meghajtásra

Az elektromos meghajtású járművek technológiája 2017-ben sem ért el átütő sikert. Azonban olyan szereplők mint az iparági versenyt diktáló Tesla magasabb fokozatra kapcsoltak. Az akkumulátor kapacitás növekedése és a töltőállomások terjedése előrevetíti, hogy 5-10 éven belül tényleg változás történhet ezen a téren is. A káros-anyag kibocsátás csökkentése a szállító járműveknél több előnnyel is járhat. A legfontosabb az emberi egészség megőrzése a kamionok útvonalán, de megújuló energiából származó elektromosság esetén globális jótékony környezeti hatással is számolhatunk.

Természetesen hosszú távon a nemzetközi szállítmányozás jövőjét sokkal több technológia alakíthatja. Automatizált flották, globalizálódó kis- és középvállalatok szállítási igényeinek növekedése, szorosabb vállalatok közötti és iparágak közötti erőforrás megosztás. Sosem tudhatjuk pontosan mit tartogat a jövő, de a Szinker Srl. folyamatosan fejleszti a cég technológiáját, hogy a legmodernebb szolgáltatást tudja nyújtani megrendelőinek.